Tahribatsız Muayene (NDT): Malzeme Bütünlüğünü Koruyan Teknoloji

Tahribatsız Muayene (NDT): Malzeme Bütünlüğünü Koruyan Teknoloji
Tahribatsız muayene (NDT), mühendislik ve endüstriyel sektörlerde malzemelerin bütünlüğünü değerlendirmek için kullanılan önemli bir tekniktir. Geleneksel muayene yöntemlerinde malzemelerin kesilmesi veya hasar görmesi söz konusu olabilirken, NDT teknikleri malzeme ya da parçaların zarar görmeden incelenmesini sağlar. Bu blog yazısında, NDT’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve endüstriyel uygulamalardaki önemini daha detaylı olarak keşfedeceğiz. Tahribatsız test.

TAHRİBATSIZ MALZEME MUAYENE YÖNTEMLERİ

Tahribatsız muayene, endüstriyel ekipmanların, yapıların ve malzemelerin görsel ve fiziksel hasar olmadan incelenmesini sağlayan kritik bir kalite kontrol yöntemidir. Bu yöntem, birçok endüstride kullanılır ve güvenlik, verimlilik ve maliyet tasarrufu açısından büyük önem taşır. Bu makalede, tahribatsız muayenenin ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve en etkili tahribatsız muayene yöntemlerini ele alacağız.

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)

TS EN ISO/IEC 17020:2012 – A tipi Muayene Kuruluşu olarak da Türk Akreditasyon Kurumu çatısı altında TÜRKAK ONAYLI FİRMA olarak hizmetinizdeyiz .

MANYETİK PARÇACIK KONTROLÜ (MTI)

MANYETİK PARÇACIK KONTROLÜ (MTI)
MANYETİK PARÇACIK KONTROLÜ
Manyetik parçacık kontrolü, mıknatıslanabilen malzemelerde, malzemenin yüzeyinde
ve yüzeyine yakın yerlerdeki süreksizlikleri tespit etmede kullanılan tahribatsız test
metotlarından biridir.

UÇAKLARDA TAHRİBATSIZ MUAYENE

UÇAKLARDA TAHRİBATSIZ MUAYENE

Tahribatsız muayene yöntemleri, herhangi bir uçak parçasının yapısı, boyutu, imalat
ve yapım hataları hakkında bilgi edinmek amacıyla yapının fiziksel ve çalışma özelliklerine
zarar verecek herhangi bir hasar oluşturmadan uygulanan muayenelerdir.

Ultrasonik Kalınlık Muayenesi

Ultrasonik Kalınlık Muayenesi
Kalınlık ölçümü Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla malzeme kontrol yöntemidir. Malzeme içine gönderilen yüksek frekanslı ses dalgaları ses yolu üzerinde bir engele çarparlarsa yansırlar. Çarpma açısına bağlı olarak yansıyan sinyal alıcı başlığa prop gelebilir veya gelmeyebilir. Alıcı başlığa prop yansıyan sinyal ultrasonik muayene cihazının ekranında dalga çizgileri eko oluşturur. Yankının konumuna göre yansıtıcının muayene parçası içindeki koordinatları hesaplanabilir.

Sıvı Penetrant Muayene(PT)

Sıvı Penetrant Muayene(PT)
Penetrant Muayenesi en yaygın kullanılan Tahribatsız Test (NDT) metodudur. Test objesi ya da malzemesi, görünür ya da fluorescent boya çözeltisi ile kaplanır.

Gözle Muayene (VT)

Gözle Muayene (VT)
Gözle Muayene, muayene parçasının yüzeyinin durumu, yüzeyindeki bozukluklar ve süreksizlikler, kaliteyi etkileyen tüm belirtilerin yardımcı bir ekipman kullanarak veya kullanmaksızın muayene edilmesidir.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TAHRİBATSIZ MUAYENE YÖNTEMLERİ

Ürünlerde, üretim ve kullanım sırasında oluşabilecek olan hataların önceden tespit edilmesi ve önlemlerin alınması önemli bir konudur. Ürünlere zarar vermeden yapılan inceleme işlemlerine tahribatsız muayene adı verilmektedir.

KAYNAKTA KALİTE KONTROLÜ

Metalik malzemeleri, ısı, basınç ya da ikisi birden kullanılarak ERGİTME gerçekleştirilip, çoğunlukla kaynak edilecek metalik malzeme ile aynı ya da çok yakın sıcaklıkta eriyebilen ilave metal katarak veya katmadan yapılan BİRLEŞTİRME veya DOLGU işlemine metal kaynağı denir.

KAYNAK GÖZETİM UZMANLIĞI

Tüm kaynak muayene ve gözetim hizmetlerimiz herhangi bir kaynak işleminden önce veya sonra başlayabilir. Bazı durumlarda bu hizmet, bir kaynak ya da üretim projesinin tamamen gözetimi kapsamı olabilir

Manyetik Parçacık Muayenesinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Parçalarınızın hangi metallerden oluştuğunu anlamak önemlidir. Çünkü yalnızca demir, nikel ve kobalt mıknatıslanabilir. Alaşımlarının çoğu ve bazı çelik formları da manyetiktir.

Tahribatsız Muayene NDT

Tahribatsız muayene (NDT), malzeme içindeki süreksizlikleri, parça veya sistemin hizmet verilebilirliğini tahrip etmeden karakteristik farklılıklarını inceleme, test etme veya değerlendirme sürecidir.

Penetrant Muayenesi Nedir?

Sıvı Penetrant Kontrolü (LPI) veya Penetrant Testi (PT) olarak da adlandırılan, tüm gözenekli olmayan malzemelerde (metaller, plastikler veya seramikler) yüzey süreksizliklerini tespit etmek için hızlı, ekonomik ve yaygın olarak kullanılan tahribatlı olmayan bir test yöntemidir.

Tıkla Ara
Open chat
Whatsapp Destek
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?